ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КРЕМАЦИЯТА?

Процеса на кремация се извършва при температура, не по-ниска от 850 градуса по Целзий. След завършване на процеса на изгаряне, останките се редуцират до фина пепел.

ПОГРЕБВАНЕТО НА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ В ГРАДИНКА ИЛИ ПАРК ЗАКОННО ЛИ Е?

Не. Според Наредбата на Столична Община за такова действие собственикът на домашния любимец дължи глоба в размер до 500 лв. Ако смъртта е настъпила в следствие на заразно заболяване, по този начин могат да бъдат заразени почвата и водите.

КАКВИ ЖИВОТНИ МОГАТ ДА БЪДАТ КРЕМИРАНИ?

Предлагаме кремация на кучета, котки, птици, влечуги, зайци и други гризачи.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КРЕМАТОРИУМ И ЕКАРИСАЖ?

Екарисажът е съоръжение за съвместно преработване на странични животински продукти, като полученият отпадък е месокостно брашно. В екарисажите се третират заедно всички видове починали животни, както и останки от месопреработвателаната промишленост.

Крематориумът представлява изгаряне, при висока температура, на останките на домашния любимец. Получената пепел е абсолютно безопасна. Може да бъде депонирана във водни пространства и почви.

КАК ДА СЪМ СИГУРЕН, ЧЕ СЕ КРЕМИРА САМО МОЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

Можем да ви уверим, че при индивидуална кремация се кремира само вашият домашен любимец, като ви предоставим видеозапис на кремацията. При желание можете да присъствате и лично.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НАБЛЮДЕНИЕТО НА КРЕМАЦИЯТА?

Собственик, приятели и семейство се допускат в зоната за наблюдение по време на кремацията. Това е услуга, която се предлага безплатно при желание от страна на собственика. Осигурен е достъп и за хора в неравностойно положение. 

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ИНДИВИДУАЛНА И ГРУПОВА КРЕМАЦИЯ?

При индивидуална кремация в съоражението се кремира единствено вашия домашен любимец. При групова кремация вашия домашен любимец се кремира заедно с до три други животни, като се поставят разделители. Получавате пепелта само на вашия любимец. 

КАКВО ДА ПРАВЯ С КРЕМИРАНИТЕ ОСТАНКИ СЛЕД ПРОЦЕСА НА КРЕМАЦИЯ?

Може да я съхранявате, където пожелаете.
При избор на био урна може да засадите останките на домашния любимец, като по този начин от спомена за вашия четириног приятел ще израстне красиво дърво. Повече за засаждане на био урна може да прочетете в статията за проведената инициатива с наше участие в Район Витоша.
Пепелта може също така да се разпръсне в природата.

МОГА ЛИ ДА ПОСТАВЯ ЛЮБИМИ ИГРАЧКИ НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ ЗАЕДНО С НЕГО ПРИ КРЕМАЦИЯ?

Не. Домашният любимец се кремира без допълнителни вещи или предмети . Кучетата могат да бъдат кремирани без да се отстранява чипа.               

КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА ИЗВЪРШВАНЕТО НА КРЕМАЦИЯ?

До 7 работни дни са необходими, за да получите обратно урната с пепелта на домашния ви любимец. Срокът зависи от вида на избраната урна и табелката с надпис. Самата кремация отнема до 3 часа, в зависимост от теглото на животното.

МОЖЕ ЛИ ДА ВЗЕМЕТЕ ПОЧИНАЛИЯ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ ОТ ДОМА?

Да, можем да вземем домашния любимец от дома ви в рамките на няколко часа от получаването на обаждането ви. Транспортирането се извършва всеки работен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч, както и в почивните дни с изключение на някои официални празници. Ако нямаме възможност да вземем домашния ви любимец, можете да се свържете с ветеринарната клиника, където е регистриран.

КАКВО ДА НАПРАВЯ АКО ДОМАШНИЯТ МИ ЛЮБИМЕЦ ПОЧИНЕ ПРИ ИНЦИДЕНТ ИЗВЪН ДОМА?

Можете да се свържете с нас, за да вземем тялото и да го съхраним в хладилна камера до извършване на кремацията.

ПРЕДВИДЕН ЛИ Е ВАРИАНТ ЗА ЕВТАНАЗИЯ НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ?

Да, има такава възможност. Ние, като собственици на домашни любимци, трябва да живеем с реалността, че в някакъв момент ще преживеем смъртта на верния си четириног другар.  Приемането и предварителното планиране ни дават възможност да се справим със ситуацията, когато възникне. Можете да се свържете с ветеринарната клиника, където е регистриран вашият домашен любимец или да позвъните на нашия дежурен ветеринарен лекар и да уговорите ден и час.
Д-р Анатолий Тодоров

КЪДЕ СЕ НАМИРА КРЕМАТОРИУМА ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ?

Нашият крематориум се намира на адреса гр. София, Военна рампа -вижте картата в сеция Контакти. Винаги можете да ни позвъните, за да ви упътим.

МОГА ЛИ ДА РАЗГЛЕДАМ СЪОРЪЖЕНИЕТО ЗА КРЕМАЦИЯ?

Може да разгледате съоръжението в нашата Фейсбук страница

КАКВИ ДОКУМЕНТИ СА НЕОБХОДИМИ ПРИ КРЕМАЦИЯ?

За всички видове домашни любимци се попълва декларация-съгласие за кремация от собственика или упълномощено от него лице, като се предоставят данни на собственика и адрес на пребиваване на животното. Ако кучето има паспорт, е необходимо да го носите със себе си в оригинал или копие. След кремацията издаваме документ за извършена кремация, който трябва да   предоставите в едноседмичен срок в НАП, за да бъде отписано кучето от регистъра и да не дължите данък. За други видове домашни любимци е необходимо само да посочите имената на собственика и адреса, където е пребивавало животното. Тази информация се предоставя на БАБХ за целите на регистъра.

РЕШИХ ДА КРЕМИРАМ ДОМАШНИЯ СИ ЛЮБИМЕЦ. КАКВО СЛЕДВА ДА НАПРАВЯ?

Моля, обадете се на телефони 0889515115 / 0888361881, или ни изпратете мейл на petinpeacebg@gmail.com, за да Ви обясним всички следващи стъпки.